Indiaennepal.reismee.nl

Dag 12 - Varanasi

Na een heerlijk rustdag gisteren, met alleen een vliegreis, ook nu een betrekkelijk rustig dag. Gisteravond hebben w trouwens bij de Indiaanse mac gegeten Lynette. Erg lekker, net en beetje anders. We beginnen vandaag om 9.30 uur met en bezoek aan de tempel. Van deze tempel wordt gezegd dat Boeddha hier zelf heeft gemediteerd. Erg mooie muurschilderingen (fresco's). We zien hier veel monniken en mensen die bezig zijn met een pelgrimstocht. Daarna gaan we en stoepa bekijken en daarbij ook de ruines van stoepa's die door aanhangers van de islam kapot zijn gemaakt.

Vanuit daar vertrekken we naar een archeologisch museum. Daar liggen veel brokstukken van de verschillende stoepa's. D temperatuur en luchtvochtigheid zijn vandaag weer astronomisch hoog dus het museum is alleen al een verademing omdat hier airco is. Wanneer we dit bekeken hebben vertrekken we richting hotel. 's Middags een vrije middag. Wij besluiten het tempo even wat terug te draaien en gaan eerst even lezen op de hotelkamer. Daarna in de bar even wat eten en drinken.

De gids heeft de vrouwen gewaarschuwd voor Varanasi. Hoewel het een bedevaartsoord is en een heilig plek, zijn de mannen hier op z'n vriendelijkst gezegd zwijnen. Gisteren zijn twee vrouwen van ons gezelschap de bar in het hotelĀ uitgezet omdat er verder alleen mannen waren en de gids zei dat, dat maar beter ook was, voor hun eigen veiligheid. Vanmiddag in de bar was er een man die, laten we zeggen respectloze handelingen deed waarbij hij Yolentha strak aan bleef kijken, hoe ze ook ging zitten en ondanks dat Andre naast haar zat. Waarop Yolentha (van oorsprong toch niet agressief) tegen het groepje zei.. Of we gaan nu, of ik ga die man een klap aan z'n kop verkopen. De rekening werd snel gevraagd en we zijn vertrokken. Helaas een minder leuke bijkomstigheid van Varanasi.

Na een rustige midddag vertrekken we om 17.00 uur weer. Voor het hotel staan 6 riksja's klaar om ons door de stad te rijden. We vertrekken naar de Ganges (ofwel Ganga) voor en ceremonie. Elke dag om 19.00 uur is deze ceremonie ter ere van de Ganges. Een rivier die binnen het Hindoeisme en belangrijke rol in neemt. Normaal staan de toeschouwers aan de verhoogde kade en staan de monniken die de ceremonie leiden op een platform aan de rivier. Echter, door het regenseizoen staat het water in de Ganges erg hoog. Onze reisleider zegt dat hij het de afgelopen 12 jaar niet zo hoog heeft zien staan. Het verhoogde platform is weg en daarom zitten wij in bootjes en deĀ monniken staan op de verhoogde kade. Het wordt donker en overal zijn lichtjes en belletjes, het heeft iets magisch. Tot we halverwege ontdekken dat de boot naast ons, ook kakkerlakken als passagiers heeft. Waardoor je rechteroog de ceremonie volgt en je linkeroog kijkt of je nog veilig zit. Dit laatst vergetende was het een hele bijzondere ervaring om hierbij te mogen zijn. Na afloop vanuit de boot een bakje van bananenbladeren gevuld met bloemen en een kaarsje de Ganges in laten gaan. Hierbij hebben we hetzelfde gewenst als met het touwtje.. Als die wens nu toch niet uitkomt.. (We hebben het niet opgeschreven maar bij de tombe van de wijsman in Fatapur Sikri kreeg je een touwtje die je in de tombe mocht knopen en een wens doen. Carla Bruni was geweest en die had gewenst zwanger te worden.. En niet veel later.. Bingo!) Na afloop met een riksja proberen weg te komen bij de oevers. Dit bleek nog een hele klus aangezien wij duidelijk niet de enig waren die waren komen kijken. Onderwg drukt en man bij Yolentha nog een rode stip op haar hoofd en krijgt ze een zegen uitgesproken.Ā In en restaurant nog heerlijk gegeten en nu snel het bed in. Het isĀ naĀ elvenĀ en de wekker daat om 4.30 uur. Volgens de wekker op de telefoon over 5 uur en 14 minuten.. Meer informatie dan je wil weten...

Namaste Andre en Yolentha

Leonie

You go girl!! Fan-tas-tisch!! Groeit je bodyguard gevoel al een beetje Andre??:):)